یک جمله معروف هست که می گوید اگر شما بتوانید از غذاها عکس خوبی بگیرید، می‌توانید از همه سوژه‌ها عکس بگیرید. عده‌ای از عکاسان حرفه‌ای با این حرف موافق نیستند، چرا که هر ژانر عکاسی چالش‌ها و تکنیک‌های خاص خود را دارد. با این حال، عکاسی از غذا می تواند بسیار دشوار باشد، صرفا به این دلیل که خیلی سریع در مقابل دوربین از تازگی خود را از دست می‌دهد.

وقتی شما در یک صحنه عکاسی از غذا به بشقاب آرایی فکر می کنید، در واقع کار شما چیدمان بشقاب به نحوی است که برای چشم‌ها و دیگر حواس آدمی جذاب و دلربا باشد. با این وجود، وقتی پای عکاسی از غذا به میان می‌آید، این کار چیزی بیشتر از یک چیدمان و بشقاب آرایی ساده است.

اگر با موبایل عکاسی غذا میکنید یا اینکه قصد دارید به‌صورت حرفه ای این شاخه از عکاسی را یاد بگیرید در نظر داشته باشید که عکاسی حرفه‌ای از غذا نیازمند برنامه‌ریزی و در نظر گرفتن تمام جزئیات است.

1.از سه پایه استفاده کنید

سه پایه باعث می‌شود تصویر ثابت بوده و به نوردهی در زمانهای بالا نیز کمک می‌کند، به علاوه می توان با استفاده از سه پایه تصاویری عمودی و مستقیما از بالای سوژه داشت. با سه پایه می توان بدون نگرانی در مورد تنظیمات دوربین، استایل ظرف مورد نظر را نیز تغییر داد.

2.نقطه فوکوس را هوشمندانه انتخاب کنید

هنگام عکاسی، شما باید از جایی که شارپ ترین فوکوس قرار گیرد نیز آگاه باشید. به طور معمول این قسمت بیشتر به سمت جلوی غذا خواهد بود. علاوه بر این، در مورد این که چه مقدار از آن ناحیه میبایست در فوکوس باشد فکر کنید. هنگام عکاسی از غذا، هدف این است که غذا را نشان دهید و کاری کنید که به بهترین شکل به نظر برسد، که این اتفاق نخواهد افتاد اگر بخش عمده از تصویر تار باشد.

3. رعایت اصول ترکیب بندی

بهتر است که غذای خود را مرتب و تمیز بچینید. غذاهای نامرتب و پخش شده خوشمزه بنظر نمیرسند. قبل از اینکه عکاسی کنید بشقاب خود را تمیز و مرتب کنید. اگرچه یک به هم ریختگی عمدی میتواند خوب بنظر برسد اما باید حتما با هدف و برنامه باشد تا عکس را تکمیل کند. پس زمینه به هم ریخته و شلوغ باعث شده تا حواس بیننده از موضوع اصلی که غذا است پرت شود. این موضوع می‌تواند به سادگی با بسته تر شدن کادر و حذف برخی المان های غیرضروری حل شود. با این حال باید از قواعد اساسی ترکیب بندی مطلع باشید.

برای شروع، سادگی آن را حفظ کنید. سوژه اصلی شما با چند المان پشتیبان، مانند یک تکیه گاه (چیزی که غذا روی آن قرار گیرد) و یک زمینه که ظروف روی آن قرار بگیرند تمام چیزی است که نیاز دارید. از سه تا پنج المان در ترکیب بندی خود استفاده کنید. استفاده از اعداد فرد در هنگام ترکیب بندی صحنه، تقارن و تعادل بیشتری نسبت به اعداد زوج به آن خواهد بخشید ، تعداد زوج می تواند بین المان ها .رقابت ایجاد کرده و توجه بیننده را بین آنها تقسیم کند

با تقابل خطوط و ایجاد لایه‌های مختلف در عکس خود، بدون این که تمرکز از روی سوژه اصلی منحرف شود به نتیجه نهایی کار، جذابیت بصری بیشتری اضافه کنید. برای هدایت بهتر نگاه ها، از خطوطی استفاده کنید که منتهی به ظرف غذا می‌شوند.

برای غذاهایی که چند لایه دارند، مانند برگرها یا پنکیک های روی هم چیده شده، زمانی که در سطح چشم ثبت شوند تمام المان‌ها می‌توانند دیده شوند. از طرف دیگر، غذاهای تخت مانند پیتزا و کوکی‌ها بهتر است که از بالا یا با زاویه ۹۰ درجه گرفته شوند، چون این زاویه همه چیز را در یک سطح یکنواخت قرار داده و یک المان گرافیکی به سوژه می دهد.

هنگام عکاسی، چند کراپ مختلف را امتحان کرده و ببینید کدام یک از آنها بهتر به نظر می‌رسد. همچنین بیاد داشته باشید که صحنه خود را عریض تر از آنچه که می خواهید در تصویر نهایی دیده شود ثبت کنید تا بتوانید از راهنماهای کراپ در برنامه پس پردازش مورد نظر خود مانند Adobe Lightroom (لایتروم) برای بهبود ترکیب بندیتان استفاده کنید.



اصول عکاسی مواد غذایی

4. صحنه پردازی کنید

برای یک عکاس حرفه‌ ای مواد غذایی، در اختیار داشتن انواع مختلف ظروف، لیوان، دستمال سفره، رومیزی، کتاب‌های قدیمی، کارد و چنگال و هرگونه شیء دکوری که بتواند در عکاسی مواد غذایی شما جذاب باشد بسیار مهم است و تهیه آنها را در طول زمان به شما توصیه می کنیم.

شاید تغیر استایل هزینه بر باشد اما باید از مهارت خود برای ایجاد ظاهری متنوع استفاده کنید. ظاهر غذا مشخص است و شما نمی‌توانید به جز تغییر نوع چیدمان آن، تغییر دیگری در ظاهر غذا ایجاد کنید. تغییر رو‌میزی ها، بشقاب های غذا و موارد این ‌چنینی بهترین گزینه برای ایجاد تنوع در عکاسی مواد غذایی است. باید بشقابی که برای کارتان انتخاب کنید به حدی ساده باشد که غذای موجود در آن بیشتر دیده شود و در عین حال به اندازه‌ای جذاب و رنگین باشد که فقط غذا داخل آن به چشم بیاید.

تزئینات و صحنه آرایی کادر عکس خود را فقط محدود به میز کار و یا پیشخوان نکنید. به جای آن، خلاقیت خود را به کار گرفته، بیرون خانه و محیط کار و صحنه‌ها و مناظر فوق‌العاده را برای عکس خود بیازمایید.

گاهی اوقات ظاهر غذا خیلی جذاب نیست. در چنین صورتی، بهتر است به جای عکاسی از خود غذا از مواد اولیه آن عکس بگیرید و یا طرز تهیه آن را به تصویر بکشید. دستهای در حال پخت یا سرو غذا، دانه‌های قهوه با جزئیات ریز آن یا مواد اولیه‌ای که در‌ حال مخلوط شدن‌اند، سوژه‌های خوبی میتوانند باشند.

5. نور را بشناسید

اغلب آنچه که عکاسان حرفه‌ای غذا را از عکاسان تفریحی جدا می کند، درک فیزیک نور و نحوه دستکاری آن برای رسیدن به اثر مورد نظر آنهاست. گاهی اوقات لازم است فضای نوری خاصی را ایجاد کنید.

بهتر است هنگام عکاسی دقت کنید نور از کدام طرف می‌آید؛ نور باید از یک طرف یا پشت بشقاب غذا و حتی به فضای کلی بتابد.

تا حد ممکن در صورت امکان از نور طبیعی استفاده کنید. میتوانید هنگام عکاسی از غذا کنار پنجره بروید .فقط اطمینان حاصل کنید که خورشید بیش از حد درخشان نیست. زیرا امکان دارد نور شدید خورشید سایه های خشن ایجاد کند که از زیبایی ظرف غذایتان بکاهد.

اما با این وجود، داشتن حداقل یک فلش استودیویی به شما امکان تلفیق نور طبیعی و نور مصنوعی را می‌دهد و نتایج آن در صورت استفاده صحیح می‌تواند تصوی شفاف، شارپ و خیره کننده باشد.

نورپردازی خوب تنها رساندن نور کافی به سوژه شما نیست. تا زمانی که شما کمی نور داشته باشید، می توانید با نوردهی طولانی تر یک عکس مناسب بگیرید. میبایست المانهایی جون ته رنگ و نوع لوکیشن عکاسی را نیز در نظر بگیرید.
به عنوان مثال، در عکاسی داخل رستوران، نورپردازی داخلی صحنه را آلوده کرده، و باعث ایجاد ته رنگ های ناخواسته، به خصوص در هایلایت ها (قسمت‌های روشن) می‌شود.

6. سریع باشید

سریع کار کنید. هرچقدر زودتر عکس را بگیرید، غذایتان تازه‌تر به نظر می‌رسد. گوشت سرد و سالاد پژمرده هیچوقت زیبا نیستند.