کاربرد نقطه و خط در عکاسی
برای عکاسی و فعالیتهای هنری ارزشمند میبابست مبانی هنرهای تجسمی را بشناسیم و با توجه به این آموختهها بتوانیم تصاویر مفهومیتری خلق کرده و یا با دیدن این المانها در تصویر این تکنیکها را دریافته و متوجه منظور و حس عکاس، طراح و یا خلق کننده آن اثر شویم.
1- نقطه و تعریف آن در عکاسی
نقطه در هنر تجسمی مفهومی است کاملاً ملموس و بصری که بخشی از اثر تجسمی را تشکیل میدهد و دارای شکل و اندازه نسبی است.
به عنوان مثال وقتی از فاصله ی دور به یک تک درخت در دشت نگاه می کنیم. به صورت یک نقطه تجسمی دیده می شود، اما وقتی به آن نزدیک می شویم یک حجم بزرگ می بینیم که از نقاط متعدد ( برگ ها) و خطوط ( شاخه ها) شکل گرفتهاست.
در تصویر زیر اگر هر کدام از برگهای درختان را نقطه در نظر بگیریم، بی شمار نقطه میبینیم که در هم پراکنده شدهاند و تیرگی زیادی به چشم میاید. برعکس همین قضیه، ستارگان هم نقطه هستند ولی به صورت پراکنده، و حس روشنایی بیشتری القا میکنند. ماه هم یک نقطهی بزرگتری است و در مرکز کادر برای حس تمرکز و تعادل قرار دارد.
موقعیت های مختلف نقطه
بسته به این که نقطهی بصری در کجای کادر قرار گرفته باشد، موقعیت های متفاوتی را به وجود میآورد. نقطه می تواند تراکم ،انبساط و شدت تیرگی و روشنیهای متفاوتی را بوجود آورد.
1 - نقطه در مرکز کادر = تعادل
2 - نقطه در وسط نیمه بالای کادر = سبکی
3 - نقطه در وسط نیمه پایین کادر = سنگینی
4 - نقطه در گوشههای بالای کادر = عدم تعادل
5 - نقطه در گوشههای پایین کادر = انزوا
2- خط و تعریف آن در عکاسی
در زندگی روزمره و در طبیعت، خط حضور چشمگیری دارد،مانند:خطوط آجرهای چیده شده، سیمها و تیرهای برق، تنه درختان در کنار خیابان ها، کوهها و ... . میتوان در ترکیب بندی عکس ، با توجه به درنظر گرفتن نقش خط بر تاثیرگذاری حرکت موجود در عکس افزود. خطوط بر چگونگی هدایت چشم مخاطب در عکس تاثیر میگذارد.
هر یک از سه نوع خط افقی، عمودی و مورب، تاثیر متفاوتی روی عکس دارند؛ بنابراین در قاب بندی باید تاثیر هر کدام را مد نظر قرار داد. یک تمرین ساده این است که به آرشیو عکس هایی که گرفته اید سری بزنید و در عکسها به دنبال خطوطی بگردید که به اصطلاح در قاب خوب نشستهاند، یا برعکس آن را خراب کرده اند. چطور می توان از آن ها استفاده کرد تا به تاثیرگذاری عکس افزود همچنین از خود بپرسید که آیا این خطوط فرم خاصی را شکل میدهند که بتوان با تاکید بر آن ها بر جذابیت عکس اضافه کرد؟
آدیداس از نام بنیانگذارش «آدولف داسلر» گرفته شدهاست. در طول زمان، لوگوی شرکت تغییر کردهاست اما همیشه شامل سه خط بودهاست. این سه خط در زاویهای قرار دارند که با هم یک مثلث را تشکیل میدهند. این مثلث نماد یک کوه است که حس تحرک و پویایی بیشتری القا میکند و چون بر روی قاعده قرار گرفتهاست احساس صلب و سرسختی را انتقال میدهد که بهنوبه خود نشاندهنده چالشهایی است که هر ورزشکار با آنها روبرو میشود.
جهت های خط
1- خطوط عمودی که در طبیعت به شکل تنه درختان، تیرهای برق و ساختمان های مرتفع دیده می شوند.
مفهوم این خطوط می تواند ایستادگی ، مقاومت و استحکام باشد، پس برای گرفتن عکس هایی که بخواهیم حس های گفته شده را نشان دهیم دوربین را حالت عمودی میگیریم ( کادر عمودی) مانند عکاسی از ساختمان و ...
2- خطوط افقی که در طبیعت به صورت سطح زمین، خط افق، پهنه دریا یا یک انسان خوابیده دیده می شود.
مفهوم این نوع خط می تواند آرامش ، سکون یا اعتدال باشد.
3 - خطوط مایل که در طبیعت به شکل کناره های کوه، خط رعد در آسمان و سراشیبی دیده می شوند،
و در یک اثر تجسمی برای نشان دادن تحرک ، پویایی ، خشونت و عدم سکون و ثبات به کار می روند.
4- خطوط منحنی که معمولاً در طبیعت به شکل تپه ماهور، انتشار امواج، پستی و بلندی زمین و حرکت بعضی از جانوران دیده میشوند و در یک اثر تجسمی ممکن است برای نمایش حرکت سیال و مداوم، ملایمت و ملاطفت به کار گرفته شود.