تبلیغات مواد غذایی در میان تبلیغات صنایع مختلف دشواریهای مخصوص به خود را دارد؛
زیرا این صنعت از حوزه هایی است که هر روز رقبای تازه‌ای چشم به جهان میگشایند و ذائقه و سلیقه مردم را به چالش میکشند؛ از اینرو فعالان این رشته نیاز دارند چون آب روان منعطف بوده و همواره همراه مشتریان باشند.

تبلیغات مواد غذایی اکنون با وجود عصر تکنولوژی که امکانات و تکنیکهای لازم را جهت تولید المانهای تبلیغاتی خلاقانه تر در زمینه عکاسی غذا، تصویربرداری و واقعیت ارزش افزورده را فراهم نموده است، جذابیت‌های بصری این حوزه نیز افزایش یافته است.


انتخاب بهترین روش تبلیغات مواد غذایی

مقایسه تبلیغات مواد غذایی دو برند پپسی و کوکاکولا

تبلیغات مواد غذایی غولهای بزرگ این حوزه هواره می تواند درس های بزرگی برای سایر فعالان این حوزه داشته باشد، چه کسی میتواند ادعا کند توجه به تجربیات دیگران و درس گرفتن از شکست ها و پیروزیهایشان نمیتواند کمک کند آنان تصمیمات درست تری را اتخاذ نموده و بهترین روش تبلیغات را انتخاب نمایند.

‌ اگرچه خلاقیت و نوآوری مدیون تجربه آزمون و خطاست ؛ اما گاهی باید گفت آزموده را آزمودن خطاست ، لذا نگاهی به سوابق آنان خالی از لطف نیست.

چه کسی در این دنیا وجود دارد نام نوشیدنی های کوکاکولا و پپسی را نشنیده باشد. دو رقیب قدرتمند که رهبران این صنعت محسوب میشوند. کوکا نوشیدنی است که با تاکید بر اصالت با شعار عرضه نوشیدنی که اعصاب را آرام میکند و به رفع سوء هاضمه کمک می نماید، محصولات خود را وارد بازار کرد و پپسی رقیب دیرینه آن با هوشمندی به ارائه محصولاتی پرداخته است که معروف هستند انرژی زا میباشند و طعم نویی دارند.

‌ این دو رقیب هم هستند؛ اما در یک قسمت بازار سعی نکرده اند ماهیگیری نمایند، به همین دلیل همیشه تضاد مابین خود را حفظ نموده اند، حتی اگر دقت کنید در تبلیغات مواد غذایی و عکاسی غذا هر دو ، حتی رنگها هم در تضاد هستند. کوکا به سمت رنگ قرمز میرود و پپسی بیشتر از رنگ آبی بهره میگیرد. قابل ذکر است پپسی در زمان جنگ جهانی در طی یک ریدیزاین طراحی لوگو به حمایت از پرچم آمریکا، رنگ های آبی، قرمز و سفید را انتخاب نمود؛ اما آبی در سال های اخیر غالب شده است.

تضاد اولین درسی است که در تبلیغات مواد غذایی این دو نوشیدنی قدرتمند، باید گرفت: بازار چون دریا وسیع است و آنقدر وسیع می باشد که شما نیاز ندارید در جایی که رقبا تور پهن کرده اند ، به صیادی بپردازید ، داستان خود را داشته باشید و یک وجه تمایز برای خود حفظ کنید. برای گرفتن سهم بازار به راحتی به جای تمرکز برروی نقطه قوت رقیب و سعی در وارد شدن در آن حوزه ، به گپ بازار باید اندیشید و سعی کرد آن را پر نمود ؛ تضاد و تمایز.




نقش سمپلینگ در تبلیغات مواد غذایی

کوکاکولا خود را اولین شرکتی میداند که بن مجانی توزیع نموده است ؛ این غول دنیای نوشیدنیها در سالهای 1980 - 1981 شروع به توزیع بن در روزنامه ها برای توزیع رایگان کوکا بین مشتریان کرد. این کمپانی با دادن این شربتها به مغازه ها تا مقداری از این نوشیدنی را به مشتریان دارای بن به رایگان بدهند، این امکان را به مشتریان داد تا به رایگان مزه این نوشیدنی را بچشند ، به طوری که طی مدت 4 سال یعنی تا سال 1985 آنقدر تقاضا برای این نوشیدنی بالا رفت که به سهامداران خود اعلام کردند در تمام ایالت های آمریکا این نوشیدنی مصرف می‌‌شود.

این یعنی یک سمپلینگ گسترده و کارا در تبلیغات مواد غذایی که هر شرکت نوظهوری با این روش میتواند اقدام به برندسازی خود کند. اکنون که شرایط اقتصادی نامساعد است ، یک دریا پر از ماهی وجود دارد که با سمپلینگ گسترده و معرفی کالای خوش طعم و باکیفیت ، میتوان به برندینگ پرداخت.

‌ اما یک ضلع دیگر نیز برای تکمیل این برندینگ نیاز است ؛ اکنون که قدرت خرید بسیاری از مردم کاهش یافته است، به طبع فروش محصولات زیادی که کالای اساسی خانوارها نیستند ، کاهش یافته است ؛ لذا این یک چالش است که با انتخاب حاشیه سود کم ؛ اما تعداد مشتری زیاد نسبت به حاشیه سود بالا با تعداد کم مشتریان، میتوان به یک فرصت طلایی جهت برندینگ تبدیل گردد. مشتری محصول شما را به رایگان می چشد، علاقه مند میشود و با قیمت مناسب میخرد.

اما چه شد که کوکا با این شیوه تبلیغاتی وارد میدان گردید ؛ پپسی رقیب کوکا در ابتدای راه رقابت که به قیمت پایین تر تاکید میکرد ؛ اما در سال 1958 تصمیم گرفتند به به برندسازی بیشتر توجه نمایند، به همین دلیل با تاکید بر روی شعار "خوش مشرب باشید پپسی بنوشید" سعی نمود سهم کوکا را در بازار کاهش دهد ؛ اما باز کوکا جلوتر بود ، لذا با تکنیک وارد میدان کردن مشتریان به عرصه تبلیغات مواد غذایی و به چالش کشیدن رقیب، ورق را به نام خود برگرداند.

‌ همیشه در تبلیغات مواد غذایی توصیه می گردد؛ مشتریان را در تبلیغات خود مشارکت دهید، پپسی این توصیه را به خوبی عمل نموده است؛

این شرکت از مشتریان در خیابان ها خواست تا مزه هر دو نوشیدنی را بچشند و مشتریان مزه پپسی را به کوکا ترجیح دادند، در نتیجه تبلیغات پپسی کار خود را کرد. مطمئنا بارها اتفاق افتاده است که دو کالا را باهم مقایسه کرده و یکی را انتخاب نموده اید، مثلا بوی دو عطر را تست کرده و یکی را برگزیده اید. بازی دادن خود مصرف کنندگان در تبلیغات و درگیر کردن ذهن آن یک روش عالی تبلیغات در مواد غذایی است که با تاثیر گذاری بر روی برداشت و طرز تفکر مصرف کنندگان، معجزه می نماید.

اشتباهات در تبلیغات مواد غذایی

هر کمپانی بزرگی در مسیر تبلیغات مواد غذایی خود، ممکن است دچار اشتباهات تبلیغاتی شود؛ اگر ببینیم که رقبا در بازار سهم بیشتری را به خود اختصاص داده اند و تحت فشار باشیم ممکن است دچار اشتباه شویم؛ کوکاکولا نیز پش از آنکه پپسی با به چالش کشیدن طعم کوکا شروع به درخشش کرد، بنا بر گفته خود مسئولین این کمپانی دچار یک اشتباه بزرگ شد؛ کوکا محصول نیوکک را معرفی نمود.


اشتباهات در تبلیغات مواد غذایی

آنان فرمولاسیون محصول خود را تغییر دادند و هویت محصل خود را نادیده گرفتند ؛ مشتریان وفادار کوکا عاشق این برند بودند، کوکا اصیل بود و با تاکید بر اصالت برندسازی نموده بود. کوکا جدید وارد همان قسمتی شده بود که پپسی ماهی میگرفت؛ بر روی طعم و جدید بودن تاکید میکرد و هویت برند خود را نفی میکرد. مردم با معرفی محصول جدید آن را تحریم کردند، آنان کک اصلی را میخواستند و دسترسی به آن برایشان مشکل شده بود و این موضوع خشمگینشان میکرد. کوکا مجبور شد دوباره کوک اصلی را بسازد. تغییر هویت نام تجاری کاری است که نیاز به بررسیهای بسیاری دارد.